wie ben ik?
Ik kan niemand iets leren...
(ik kan hooguit iemand helpen het in
zichzelf te vinden)
Galileo Galilei
Vaak is de eerste vraag die onbekenden stellen als ze kennismaken met Jan Willem: Wat doe je precies? Dan vertelt hij dat hij gesprekspartner is voor leidinggevenden en ondernemers. En dat zijn gesprekken gaan over leiderschap, het bepalen van je zelfbeeld, het maken van keuzes, durf lef tonen en het beheersen van conflicten en communicatie. Toegegeven, dat zijn nogal wat grote thema’s die in één zin voorbij komen. Het klinkt of hij een soort magiër is die op elke vraag een antwoord heeft. Dat is hij niet.
De werkelijkheid is dat hij de thema’s van dichtbij heeft meegemaakt. Op een nogal confronterende manier. Jan Willem was 18 toen hij besloot om registeraccountant te worden. Tien jaar later kon hij partner worden bij een accountantskantoor, maar hij koos voor het vrije ondernemerschap. Drie jaar en vijf bedrijven verder stond hij voor de keus om alles te verkopen maar deed het niet. Een jaar later had hij niets meer. Alles kwijt.
Alles? Nee, niet alles
Jan Willem: “Het klinkt misschien merkwaardig, maar achteraf had ik die ervaring niet willen missen. Met het geld dat ik voor die bedrijven had kunnen vangen, had ik nóóit de mens kunnen worden die ik nu ben. En had ik ook nooit de passie en de zingeving gevonden die mij nu drijft: die om anderen te helpen.”
“Nu ben ik er voor leidinggevenden die voor dezelfde vragen staan als ik. Ondernemers die twijfelen of succes in zaken alles waard is. Mijn kennis en ervaring deel ik met hen in de twee boeken die ik heb geschreven, in gesprekken, workshops en lezingen.”
WAT DOE ik?
Je kunt een probleem niet oplossen...
(met de denkwijze die het heeft veroorzaakt)
Albert Einstein
Gesprekspartner en (gespreks)leider
Er zijn veel antwoorden mogelijk op de vraag wat Jan Willem doet. Het verschilt namelijk per keer. Het verschilt van persoon tot persoon en van groep tot groep. Elke gesprekspartner heeft weer andere vragen voor hem. Door in gesprek te gaan, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, wordt het echte probleem duidelijk en komen de passende antwoorden voor de gesprekpartner naar boven drijven. “Ik heb namelijk geleerd dat leidinggevenden over het algemeen erg goed zijn in het oplossen van problemen. Dat leverde me al snel het volgende uitgangspunt op: als hij of zij het probleem niet kan oplossen, dan moet er iets mis zijn met het probleem. Gebleken is dat als het probleem wel duidelijk is geworden, het meestal ook snel is opgelost.”, aldus Jan Willem.
Met zijn kennis van ondernemen en leidinggeven en vanuit zijn visie kan Jan Willem mensen verder helpen. Hij voldoet namelijk niet aan het beeld van de klassieke coach of sparringpartner. Het is meer een eigen, originele kijk op de wereld die het verschil maakt en die hij in de praktijk brengt. De ene keer als gesprekspartner en de andere keer als gespreksleider bij bijvoorbeeld een business club of als spreker, workshopleider of auteur.